lauantai 6. huhtikuuta 2013

HOLIa ja herkuttelua


Viime viikolla 28.3. oli aika toivottaa kevät tervetulleeksi hindulaisittain Holi-festivaalissa eli "värien juhlassa". Tunnelma muistuttaa etäisesti suomalaista vappua ilman kännejä. Auringon laskiessa sytytetään kokko, syödään makeita herkkuja, lauletaan ja täydenkuun aikaan "puhdistaudutaan vanhasta" tekemällä nuotion tuhkasta otsamerkki. Seuraavana päivänä on uusi kuu, kevät ja uusi alku ja aika antaa anteeksi ja unohtaa myös vanhat riidat. Kaikki lapsista aikuisiin leikkivät värijauheita heittämällä ja levittämällä toisten kasvoihin toivotetaan iloista Holia. Yllättäen kaikkien kastiin, ikään ja sukupuoleen katsomatta on sallittua koskettaa toista, mikä muina päivinä on tietysti täysin paheksuttavaa. Väriä on parin tunnin juhlimisen jälkeen todellakin ihan joka paikassa korvakäytäviä myöten ja ihmiset pitävät hauskaa ihan ilman alkoholia tai muita päihteitä (ainakin Bandh-kylässä). Kuulemma ne puutteessa olevat sovinistit, mitä tämä osaltaan niin konservatiivinen kulttuuri kasvattaa, käyttävät tietysti joskus "koskettamisen vapautta" väärin ja käyvät kiinni tisseihin tms., mutta onnekseni Bandh-kylässä juhlittiin hyvässä hengessä eikä tarvinnut pelätä seksuaalista häirintää. Siitä en tiedä onko länsimaalainen juomakulttuuri päässyt osaksi kaupunkien Holi-juhlintaa, mutta oma kokemus tästä juhlasta kaiken nauramisen kera oli todellakin sitä parasta mitä Intialla on tarjota.

Toinen asia mitä en voi olla tässä kulttuurissa arvostamatta ja johon en ole vieläkään kyllästynyt on tietysti ruoka ja sehän todellakin maistuu. Makuja on hankala välittää näin kirjoittamalla, mutta näköaistia on ehkä mahdollista ruokkia kuvilla. Mm. seuraavia aterioita on tullut nautittua parin kuukauden aikana ja yleisimpiä mausteita, mitä olen nähnyt laitettavan ruokaan, on kumina (sekä siemeninä että jauheena), keltainen currysekoitus lähinnä väriksi, tietysti chilijauhe, vihreä korianteri ja perus suola. Makea riisipuuuro maustetaan yleensä sokerin lisäksi kookospähkinäraasteella.

 Naan-leipää voilla, raithaa (maustettu jogurttikastike) ja kanacurrya

Paneer (juustomuhennosta), papucurrya, "salaatia" (porkkanaa ja sipulia raakana) ja raitha.

Pohjois-Intialainen ateria Chandigarhin kasvisravintolassa, enkä kyllä muista mitä kaikkea piti sisällään, muuta kuin makuja tulisesa, makeaan ja kaikkea tasapanottaa tietenkin hapan jogurtti ja tuore roti-leipä. 

"kuningaspapu" -dahlkastike ja paistettuja vihanneksia ja ensimmäiset tuoreet kurkun siivut Intiaan tulon jälkeen 11.3. - lähestulkoon juhla-ateria siis. 

Kananmunacurry tomaatti-sipulikastikkeessa.

Kananmunacurryn lisukkeena, tumma kik-hernekastike, chapati-leipää ja pakoraa (eli mausteisella kik-hernejauhomössöllä paneroituja ja öljyssä uppopaistettuja peruna-sipulimöykkyjä)

 Peruna-papucurry, dahi (jogurttia) ja puri-leipää (öljyssä uppopaistettuja leivän "kuoria")

Momoja tulisella tomaattisalsalla (muistuttaa vähän vihanneksilla täytettyjä pasta möykkyjä, jotka on kypsennetty höyrykeittimessä)

Erilaisia linssejä currylla ja mm. kuminansiemenillä maustettuja paistettuja vihanneksia 

perus arkimättö, soijapapu dahl, perunacurry ja chapati 

luksus-banaanilassi aurinkovarjolla ja pillillä auringonpaisteessa McLeod Ganjissa terassilla. Oikea valinta olisi tietysti mangolassi, mutta mangokausi alkaa kuulemma vasta kesäkuussa joten suurimmassa osassa ravintoloita on puutetta raaka'aineista.

Mm. näistä aterioista on Pohjois-Intian ruokanautinnot tehty unohtamatta chaita eli intialaista teetä joka pitää sisällään mustaa veteen ja maitoon keitettyä teetä maustettuna inkiväärillä, kanelilla ja runsaalla sokerilla. Työpäivinä kenttätyössä on välillä vaikea välttää chai-yliannostusta, sillä sitä tarjotaan lähes jokaisessa asumuksessa ensimmäisenä kun astut sisään. Vielä puuttuu kuvia samosasta eli perunalla täytetyistä pyramideista, idlistä, vadoista, parantha:sta, dosasta ja lukemattomista muista herkuista, joita tulee enemmän syötyä reissatessa aamupaloina tai välipaloina katukojuista.

2 kommenttia:

  1. Ensimmäisenä täyty kommentoida tuota juhlimisen jaloa taitoa!! Mistä lienee peräisin (suomalainen) sanonta "Ilo ilman viinaa on teeskentelyä!" - mutta sen perimän suomalaiset vievät ansiokkaasti eteenpäin sukupolvelta toiselle.... Tosin sanontahan ei pidä paikkaansa, etenkään täällä syvällä pohjolassa, sillä suomalaiset miehet alkavat tapella kännipäissään ja suomalaiset naiset itkevät, ja tappelevat. Jospa te maailmaa kiertävä ja näkevä sukupolvi tuotte sitten uuden juomakulttuurin suomeenkin; juhlat joko kokonaan ilman alkoholia ja juhlat "sopivasti sovussa siemaillen"! =)

    Äiti kysy Reneltä onko sen ikävä Mexicoon ja Renen
    vastaus oli "Eniten ruokaa!". Ruoka siis määrittää miehen mielen maailmanlaajuisesti ;) Mutta onhan ruoka sattuneesta syystä (ainakin meillä hyväosaisilla) jokapäiväinen asia. Janettekin sano, että kun on kerran "polttanut suunsa tulisella chili-ruualla" sitä kaipaa aina. Makaroonilaatikonkin maustaa nyt erilailla. Meillä kun vaan tämän maantieteellisen sijaintimme vuoksi on ollut mausteita vasta vähän aikaa, on ruokamme maustettu lähinnä suolalla - mutta siihenhän on myös tulossa muutos teidän maailamanmatkaajien myötä, kiitos!
    Kovasti herkulliselta vaikuttivat kuvaamasi (kuvin ja sanoin) ruuat - njam, njam! Voi kun oisin sittenkin lähtenyt mexicoon kesällä... Tacoja.... Mutta täällä on juuri silloin parhaat uudet perunat ;)!

    Känkkäränkkäviikot ovat mitä ilmeisemmin ohi?! Joko alkaa mieli kallistua siihen suuntaan, että mitä kaikkea pitää vielä nähdä, kokea ja maistaa ennenkuin paluulennon päivä koittaa?
    Me täällä sensijaan ootamme sitä paluulennon saapumista kovasti =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieli kyllä on jo tasaantunut ja oon osannut kyllä nauttiakin juhlista ym. Omasta asenteestahan se paljolti on kiinni, kuinka paljon haluaa ottaa herneitä nenään eri asioista, joihin ei määräänsä enempää voi kuitenkaan vaikuttaa. Se tieto kyllä helpottaa, ettei tämä ole se vakituinen asuin- ja työpaikka. Mutta todellakin erityisesti auringosta ja ruuasta aion nauttia viimeiset viikot. Viimeisen reissuviikon suunnitelma on tehty ja odotan jo että pääsee näkemään vielä vähän muutakin kuin tätä maalaisvuoristoa.

      Mutta kieltämättä alan kyllä olla jo aika valmis myös sille paluulennolle, uusille perunoille, kunnon suihkulle ja saunalle, jos vaikka saisi kaikki jalkapohjiin pinttyneet pölytkin pestyä pois.

      Poista